Prawidłowy sposób odżywiania dzieci w wieku przedszkolnym ma duży wpływ na właściwy rozwój, sprawność fizyczną, intelektualną i emocjonalną oraz ogólne zdrowie. Rodzaj jedzenia oraz jego jakość , prawidłowe nawyki żywieniowe mogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym tj. otyłość u dzieci. Nieprawidłowe żywienie powoduje zaburzenia procesów wzrastania i biologicznych procesów życiowych. Skutki niewłaściwego sposobu żywienia dzieci rzutują na zdrowie w okresie dorosłym. Przez właściwe odżywianie dzieci przedszkolnych należy rozumieć przede wszystkim odpowiednie do zapotrzebowania spożywanie składników odżywczych i pokrycie potrzeb energetycznych. Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych przedszkolaków. Nie jest to zadanie łatwe, ale możliwe poprzez realizację innowacji pedagogicznej „Pyszne i zdrowe- kulinarne przysmaki przedszkolaków”, która wzbogaca ofertę edukacyjną przedszkola. Łączy treści edukacyjne z różnych obszarów podstawy programowej i uwzględnia treści wykraczające poza podstawę programową. Program promuje aktywne metody nauczania i wychowania. Wprowadza korzystne zmiany w procesie budowania jakości pracy przedszkola, a także angażuje i integruje społeczność przedszkola. „Pyszne i zdrowe- kulinarne przysmaki przedszkolaków” to dla przedszkolaków zabawa i wielka przygoda, których efektem będą właściwe nawyki żywieniowe.
Dnia 27.10.2022r. odbyły się pierwsze, wstępne zajęcia w ramach innowacji pedagogicznej „Pyszne i zdrowe- kulinarne przysmaki przedszkolaków”. Podczas tego spotkania przedszkolaki zapoznały się z Piramidą żywienia, którą bardzo szczegółowo omówił gość specjalny- nasza przedszkolna pani intendent. Następnie dzieci wypełniły sylwety chłopca i dziewczynki - Zdrowisi i Niezdrowitka, kartami przedstawiającymi, zdrowe i niezdrowe produkty. Marzyciele przygotowali również ,,sałatkę owocową ziołami doprawioną”, aktywnie słuchając muzyki klasycznej. Pod koniec zajęć dzieci ćwiczyły sprawność manualną, lepiąc z masy solnej warzywa i owoce. Teraz wszystkie przedszkolaki wiedzą, jak należy zdrowo się odżywiać.
Bardzo dziękujemy pani intendent Ewie Kulpie- Gańszczyk za odwiedzenie naszej grupy i za udzielenie cennych wskazówek, dotyczących zdrowego odżywiania.